June 18, 2009

MENYAKITKAN HATI AKU........

Hari yg penuh menyakitkan hati aku........HARI LAHIR KU..............kejadian ni plak berlaku semasa hari lahir aku............memang menyakitkan hati yg teramat sangat...sampai aku boleh menangis.....mungkin aku belum pernah lalui hal seperti ini...dan aku betul2 geram..marah dan sakit hati yg sangat2.....


kejadian ni plak berlaku semasa hari lahir aku .......mungkin langkah kaki kiri hari ni aku turun dr rumah......kata bab pepatah org2 melayu la kan.....kalau nak berurusan dgn org kalau melibatkan duit jgnlah hari RABU......nak mulakan business jgn hari rabu.....dan mcm2 lagilah......ish mengarutlah kan...mana ada semua tu..secara kebetulan je..tapi hari rabu adalah birthday aku....dan hari rabu jugaklah aku menangis sampai anak2 dan mak aku diam membisu tgk aku......huhuhuhuhu......


hari ni mcm biasalah tugas aku.....hantar Dik Ya sekolah....lepas hantar anak sekolah....aku singgah kat SPA Q jap...ambik bil2 mana yg patut...dan tgk keadaan SPA Q jap...sama ada dalam keadaan kemas atau tak..nampaknya nak kena ambik masa 1 hari nak kemaskan SPA Q balik ni...dan aku dok berbual dgn staff2 la....strategi apa lepas ni aku nak buat utk majukan SPA Q ni......( habis bab SPA Q ye )


aku pi kat KWSP ..coz aku ada urusan kat sana.....dan aku akui aku parking kat tempat yg salah.....dan memang sah dah confirm salah aku punya..aku tak bleh melenting...coz itu salah aku.....aku naik kejap je....sign apa2 yg patut kat KWSP tu...bila aku nak masuk dalam lif tu..meluru sorang pompuan masuk dalam lif skali dgn aku....takut pun ada aku tgk pompuan ni....lain mcm je......pastu dia mcm nak pegang tangan aku........tapi aku dah standby dah nak bukak silat 44 ke....atau silat 50 ke.......bukan takut apanya..aku takut kaki pukau.....yelah sekarang ni kan mcm2.....pompuan ni pelik la....masa dalam lif dia dok dekat sgt dgn aku....aku dah gelabah tapi buat cam berani jelah.......sampai tingkat 3 aku keluar...dan pompuan tu pun keluar nak ikut aku.........memang pelik pompuan ni...........bila kat KWSP ni selesai aku pun nak balik la..coz nak kena pi ambik anak2 sekolah plak...


aku turun je...aku tgk kereta aku ada kertas kuning....aku agak ....biasala kot2 ada iklan ke apa ke.......tgk2 aku kena saman......dan aku tgk tayar aku kena kunci......S***L.......dah la aku nak cepat nak pi ambik sekolah.......semua org kat situ pandang aku dalam kereta...tapi aku buat bodoh jelah..so dtgla sorang lelaki.....aku pernah tgk la dia...dia pun pernah tgk aku jgk katanya....dia pun cakap la kat aku...kalau kena kunci tayar mcm ni..kalau ada saman kat MPKB kita kena jelaskan dulu..baru dia dtg bukak kunci......kalau bab saman parking tu memang banyaklah .....zaman daulat lagi aku rasa.......kebetulan nak kena...aku parking kat tempat salah...dah memang takdir..dan memang dah salah aku..aku memang terima la...org tu cakap dia kena bayar 2k ..baru dia org dtg bukak kunci......aku terkejut la..time tu mana la aku ada duit.....dan dalam beg aku mana la nak ada duit cash banyak sgt.....cukup2 beli kacang tepi jalan je..mau tak nangis aku di buatnya......


pastu aku minta tolong la sorang lelaki yg kerja kat M***.....dia kenal kakak aku la.....aku suruh dia dtg segera kat tempat aku...dan dia ambik saman tu pegi check saman aku.....dia dtg sambil senyum dan geleng kepala......dan cakap saman aku semuanya 9100k.......banyangkan gila apa aku nak bayar 9k utk saman....mana la aku ada duit dalam beg time tu nak bayar...dah la anak2 sekolah dah keluar.....aku minta tolong org hantarkan aku kat rumah ....dan ambik stream ..terus pi ambik anak2 sekolah..perdana tu aku tinggal kat situ......dalam pada tu....dan saat tu lah aku memerlukan bantuan dan pertolongan yg teramat sgt....tapi ...hanya tuhan saje yg tahu keadaan aku waktu tu.....takde sorang pun yg boleh tolong aku....tak kan aku nak ambik duit mak aku plak....susah mcm mana aku pun...aku tak kan ambik duit simpanan mak dan anak2.....time tu memang aku takde cash banyak tu dalam beg....dah la ptg.....sambil bawak kereta hantar anak2 pulang..aku nangis..mengenangkan nasib hidup aku...dan aku tak pernah lalui saat mcm ni......saat aku memerlukan pertolongan tapi...aku dah buntu waktu tu....inilah yg di katakan ...susah tanggung sendiri...segala masalah aku tanggung sendiri....


tepat jam 4.45 ptg...aku pegi ke M*** ...dan dia org suruh aku bayar 1820k waktu tu jugak.....aku bagitau dia org manalah aku ada cash banyak tu ......aku hanya bayar RM970 .....tu pun aku cam nak nangis bayar saman banyak tu..baik aku shopping je......lepas bayar..barula dia org pi bukak kunci.......aku memang tak akan lupakan peristiwa ini dalam hidup aku..di mana aku betul2 memerlukan ...tapi ..ntahlah.......aku dah malas nak ingat..menyakitkan hati aku...



* apa yg aku nak bagitau kat sini...adalah.......dia org ni M*** tak pikir ke...buatnya org tua....atau org yg betul2 susah ......kalau tayar kena kunci..mcm mana dia org nak cekau duit banyak tu dgn SEGERA plak tu...gila apa......memang tegas tak bertempat......kalau ye pun ..cari la altenatif lain...jgn nak cekik leher mcm ni......buatnya org tgh ada kecemasan ke apa ke......kalau nak duit pun cari la alternatif lain ...jgn menyusahkan org sampai mcm ni skali........mcm manalah nak memerintah negeri ni..kalau menyusahkan rakyat.......kalau dalam poket tentu bawak 5k kehulu hilir takpela.........kena saman..bayar terus......ni kalau org2 kampung yg kena dan org yg takde duit mcm aku ni kena..mcm mana.........kalau tak bayar memang kereta kat situlah ...sampai kita boleh bayar baru boleh bukak.......

8 Comments:

Anonymous said...

banyaknyer saman datin...
cner bole jd cmtu?
len kali kena la byr parking...
kdg2 kita ingt 'alaaa....50 sen je...'tp kalo da ditunda2 bole jd cmtu la...
tapi kalo saya la,buat anto mak pegi buat umrah ke,haji ke,lagi bagus...

wan said...

saya faham datin..kenapa jd byk sgt..tapi diorg sebenarnye boleh gunakan budi bicara..x boleh desak org mcm tu.Tambah lg datin boleh buat rayuan.lu kat sini siap ade oegi mahkamah lg..tangguh,tunda,rayuan.At the end boleh dapat kurang sikit.Nasib ade 2 kete kan datin.

DatinDiaries said...

ANONYMOUS: parking kena saman RM10...tu la pasal..kalau nak bayar kat dia org tu....lebih baik hantar mak saya pegi makkah.....lagi ada faedahnya...

WAN : yg sepatutnya dia org kenala faham..bai warning ke apa ke....mana la nak cekau duit banyak2 time2 tu jugak....ni desak suruh bayar hari tu jugak..baru dia org bukak kunci tayar tu...tu la...nasib baik anak2 time tu tak nangis ambik lewat kat sekolah..
teruk betul dia org ni..memang tak tegas ntah apa2..menyusahkan rakyat je

bOnda said...

uiii..9K???
terkOjOt den dengar harga tuh..
bleh wat depOsit beli keta sbijik..=p
saya baru jek lepas bayar semua saman..sebbaik 6 rat jek..huhuhu..

errr...apa jadik ngan makcik dalam lif tu eks? sambung citer plessss =p

ani_hasrul said...

a'a la ape jadik ngn makcik tu??????

DatinDiaries said...

Bonda & Ani : hehhehee..nanti nak bukak N3 pasal makcik tu ye...huhuhuhu

ani_hasrul said...

erm....tunggggguuuuuuuuuu............

DatinDiaries said...

ani: hehhehhe.....skg betul2 bz yg ntah apa2....jap2 nak update