October 11, 2009

BORING + BOSAN + SUNYI + CELARU...

makan Nasi Lemak Hayaki ....lepas hantar Dik Ya sekolah...aku lepaking kat Hayaki jap sementara menunggu jap 12.00 tgh hari...utk ambik anak2 sekolah plak.............penat aku mcm ni....buntu fikiran tak tahu nak buat apa........rest jelah dulu.......rest pun kepala blh jadi stress jugak tau...













Fuhhh..tajuk..bukan main banyak lagi kali ni...sekarang ni ke semua di atas ada dalam diri aku.....Arghhhhhhhhhhhhh tensionnya....kini dah sampai satu tahap tak tahu nak buat apa lagi....menyesal plak aku jual SPA hari tu......tapi menyesal pun takde gunanya jugak...aku jual pun ..yelah market SPA kat Kelantan ni susah la..org nak masuk SPA aku pun tak berani......ntahla aku pun tak faham.....aku memang buat renovation bagai nak rak la..bukan apa....utk keselesaan customer aku jugak...aku jual coz aku pikir sampai bila aku nak tanggung rugi.....tak sanggup aku nak keluarkan duit poket sendiri setiap bulan selama beberapa tahun.....last skali aku jual je senang cerita...sayang tu memangla sayang...dah takde rezeki aku lagi kot.....mana lah tahu depan hari kan.....tutup mata jap dan tahan nafas sebelum nak ambik keputusan utk jual....yelah rugi tu memang la rugi ..mau tak rugi ..aku habiskan hanya utk SPA kesayangan aku tuh dalam 400k ...habis tu bila masa la semua tu nak dapat balik kalau kat Kelantan nih.....tapi kalau kat KL aku rasa memang dah lama berbaloi......duit banyak mana sekalipun kalau setiap hari di kikis lama2 nipis jugak...apatah lagi aku yg takde duit.....baik aku ambik keputusan STOP je semuanya.....dan nasib baik aku tak berhutang dgn Bank...kalau buat loan..mati aku nak bayarnya setiap bulan.....maka sekarang ni menjadi penganggur terhormatlah aku ..dan menjadi driver utk anak2 aku.....huhuhuhu...


cuma sekarang ni aku tgh fikir..apa yg aku nak buat selepas ni..tak kanla aku nak goyang kaki kat umah je...duit tak masuk.....duit dok keluar adala....lama2 habis jugak.....so aku kena cari satu jalan mcm mana aku nak ubah semua ni...duit pun dah banyak habis utk SPA...utk aku dapatkan balik semua duit aku tu..mati hidup balik pun tak dapat..hahhahhahahhahahha.....dan takde sape yg nak bayar ganti rugi pun..huhuhuhuhu.....adeiiiiiiiiii pening kepala aku di buatnya...so sekarang ni dalam kepala aku hanya 1 je dulu yg aku dok pikir.....iaitu sampai bila aku nak berulang alik ke KL - KB nih..tak sanggup rasanya aku nak drive sorang2 setiap minggu...kalau mendatangkan hasil yg lumayan takpelah plak..ni menghabiskan duit lagi adalah......aku ke KL pun coz HB aku memang dok kat KL..manakala aku dan anak2 plak dok kat KB..habis tu sampai bila la nak mcm ni...tu yg aku dok pikir nih.....org lain senang je cakap...PINDAH....tapi aku banyak benda nak kena pikir sebelum aku nak berpindah randah nih.....dalam kepala ada 3 benda je yg aku dok pikir.....:-

(1) siapa yg nak jaga rumah aku kat KB nih......dan aku tak sanggup nak biarkan rumah aku kosong.....memang tak sanggup aku di buatnya...nak bagi sewa..oh sama sekali tidak mungkin......buatnya dapat penyewa yg tak cermat...habis rosak rumah aku yg satu2 ni je yg ada...huhuhuhuhu....

(2) anak2 sekolah plak...kat kl aku kena pikir jugak..sekolah mana yg terbaik utk hantar anak2 aku..risau gak sekolah kat kl ni...kan mcm2 hal plak....dah la jalan jem....dan mcm mana anak2 aku nanti.....nak sekolah kat mana...papa dia org memang nak kan anak2nya sekolah cina...dok pikir jugak aku ni ...sekolah mana yg sesuai....

(3) aku tak suka anak2 dok kat condo.....yelah ruang condo takdela besar mana pun utk anak2 yg semakin membesar...tapi alhamdulillah syukur coz aku ada jugak rumah kat KL tu....utk berlindung....


inilah yg ada dalam kepala aku yg membuatkan aku pening...walaupun ianya simple sangat...tapi boleh membuatkan aku fening...fening....fening..............nanti2lah aku fikir mcm mana.....dan aku pun fikir jugak..kesian kat HB aku ...makan..minum nak kena aku jaga...memangla seminggu sekali aku jalankan tanggungjawab aku....tapi tak kan sampai bila2 nak mcm ni...aku pun nak jugak dok kat sebelah laki aku je sepanjang masa bersama anak2 jugak.......




ada cadangan tak rakan2 ku sekelian...........

14 Comments:

solo molo said...

kekadang tue saya kesian tgk datin n dato'...
tiap2 minggu berulang alik...
datin KB - KL - KB...
dato' KL - KB - KL...

yg nie pandangan saja la..

1 - pasal umah
saya tahu datin sayang sangat kt umah tue...tp sampai bila nk berulang alik kan? kalo datin rasa berat nk sewa kt org laen, apa kata datin sewakan kt ahli keluarga datin sendiri...pilih org yg datin bet0l2 percaya...

2 - pasal sekolah:
yg tue rasanya tak perlu risau sb setahu saya, banyak sekolah cina kt KL...datin bole klik link nie: http://apps.moe.gov.my/emis/emis2/emisportal2/doc/fckeditor/File/senarai_sek_09/rendah/wpklR.pdf?PHPSESSID=b035b469d906a1ed356148d0981fc346

3 - umah:
yg nie susah sikit...sebab memang umah jenis condo nie buatkan pergerakan agak terbantut...tp mungkin di masa akan datang, datin dan dato' bole membuat perancangan utk membeli umah yg lebih selesa...
____________

yang nie cadangan saya saja...

Dato' S said...

Bijak solo molo nih...

Anak saper la nih... hehehe

DatinDiaries said...

Solo Molo : thanxs solo di atas cadangan yg cukup membuatkan kepala saya ringan sikit..

tu la pasal..setiap minggu nak kena berulang alik KB..KL....KB..KL...dan seterusnya......adeiiii..penat tau nak ulang alik mcm nie...


kalau utk bagi sewa tu rasanya cam tak kot....kalau nak sedara mara tak sampai hati plak nak mintak duit sewa..huhuhu....tak tahu la tu yg pening gak..mungkin suruh kakak je yg jaga..ntah dia nak atau tak pun tak tahu lah...kalau dia sanggup..memang dah settle 1 masalah.....memang tak kanla nak ulang alik sampai ke tua gamaknya..hehe


jap lagi saya akan klik link yg solo bagi ye...terima kasih banyak2....dan berbanyak terima kasih saya ucapkan..sekurang2nya apa yg dok serabut dalam kepala ni..ringanlah sikit....


kalau dok umah condo ni..ala2 berdua-dua an takpela..ni kalau beranak pinak cam tak sesuai..kalau hanya tempat utk persinggahan masa cuti je takpe la..kalau nak bermastautin ni rasa cam tak sesuai..lagipun risau pasal keselamatan anak2 jugak..rumah saya tkt 17 ...risau gakla..lagi pun saya sendiri pun gayat jgk..hehhee...pasal rumah tu..insya'allah ada rezeki..boleh pindah je.....tu pun kalau ada rezeki lebih la..



terima kasih ye solo molo di atas cadangan anda..sekurang2nya ringan sikit kepala..kadang2 tu benda2 yg simple pun kita tak bleh nak pikir kan..coz banyak sangat perkara dalam kepala ni dok pikir hal lain..huhuhuhu...


thanxs a lot

DatinDiaries said...

Dato's : eleh suka la tu .......huhuhuhu

masviona said...

saya pun ada cadangan jugak...alamak tadi sy panggil akak je nih leh ke datin???

oklah saya tukar datin saya rasa tak semudah ABC kot utk seorang suami isteri apatah lagi dah ada anak2 kan utk still dok berjauhan kalau jauh cam KB-Kuala Trengganu ok lagi ini KB-KL tuh...huamaakkkaiiii

so if datin mmg sayang giler nak sewakan rumah datin kat kb tuh kat org mmg betul ler mcm pengomen kat atas bg idea tuh sewakan utk adik beradik but if idea tuh cam ala² xleh pakai jugak apa kata datin jualkan ajer umah tuh leh wat aset utk beli banglo lot or paling koman pun semi d if kan coz datin kan xsuka dok kondo

so bebila kalau ada event apa2 n nak kena balik KB just dok hotel or dok jelah umah sedara mara kan

kalau sayang jugak nak ual umah tuh leh jer datin carikan orang untuk tolong² jaga umah tuh kiranya datin upah dia untuk bersihkan rumah tuh hari² n buat apa↨ yg patut ler so that umah tuh tak terbiar n bebila masa datin nak balik KB ler jer terus masuk umah tuh.

nak jugak bila saya balik KB saya leh tumpang umah datin.....ahaaakkkkk yg ini adalah just kidding semata² but yg atas² tuh saya rasa idea yg leh datin pertimbangkan kan kot

rugi tuh xleh nak berdampingan n berduaan ngan hubby...owwwhhh tak syokknyaaa

pasal skolah tuh datin xde masalah je koottt byk jer skolah yg best kat kl cumanya bab gejala sosial tuh xyah kata KL kat KB pun leh jadi yg penting didikan kita n cara kita kontrol pergerakan n pergaulan anak² kita coz kat mana² pun sama saja sekarang nih....kalau kena cara kita handle insyaallah tp tuler cabaran tuh nak besarkan anak² zaman skrang nih

ok datin itu saje sy pun dahh penat dah type komen nih selalunya saya tak pernah kottt nak komen pepanjang gini kat blog lain tp kat sini cam terpanggil je nak komen pepanjang gini but sy sincere tau datin...:)

hope membantu datin n famili

DatinDiaries said...

Masvoina: hehhehhe terima kasih atas cadangan itu ye...meh saya balas dgn panjang lebar gak ye..hehhehe

1stly panggil akak je..hahhahhahahha...

memang jauh tu 4++ km tuh..nak drive sorang2....fuh..penat..makin muda ni memang tak larat lah..hehhhehe


nak jual oh sama skali tidak..yelah mana tau bila dah tua2..anak tak nak jaga..bolehlah akak berteduh..huhuhuhu..memang tak akan jual..cuma akan cari org yg akan jaga rumah ni...bersiah rumah dan apa2 yg patut...yg menjadi masalahnya NAK CARI TUKANG JAGA tu la..huhuhuhu....sekarang ni dah ada 2...3 nama dah..nanti nak pikir2....lagi...


memang rugi kan mas...kalau tak selalu berdamping dgn HB nih..banyak benda blh buat nih..hahhahhahhaa....adeiiii...


pasal sekolah tu..memang nak cari yg dekat dgn rumah la..memang kat mana2 pun kalau nak jadi..jadi gak...cuma kat kl ni terlalu open sangat...apa2 pun itu semua atas didikan kita jugak..betul tu....hurmmmmm..


settle masalah...cuma nak cari yg tukang jaga umah je....


terima kasih ye mas di atas cadangan tu.....

terima kasih banyak2....

iCe said...

jap aaaaaa tgh dok pikir nak bg pandangan sambey layan tagged... huhuhuuuu ni idea laaaaaa..!!

DatinDiaries said...

iCe: huh..ngado2 betol yo ...

iCe said...

keh3 saje je nak bg ilang tensen kwn2... apa pon yg kita nak wat kita kena pikir dulu pros & cons dulu... bnda2 mcm ni kena pikir panjang... kalo susah2 sgt kita tmbh je 1 lg destinasi datin... KB-KL-KB-OSLO-KB... hak3 gurau2 je

DatinDiaries said...

iCe: HUHUHUHUHU....bleh apa salahnya....

nanti nak tambah ke OSLO plak......lepah pi OSLO.....saya pi OSLEH plak....

iCe said...

hak3... btw sori laaaa psl my bm sumtimes berterabur... malaysia boleh..!! hek3

DatinDiaries said...

iCE: koya la..

iCe said...

koya tu nate apa plak datin oiiiiiii? roti kaya tau laaaaaa...

DatinDiaries said...

ice; tak dok gapo....

thanxs kerana menjadi pembaca datin diaries2 ye...