August 28, 2009

AKU MASAK...HURMMM..

dah settle bab2 barang dapur hari ni dan bulan ni bahagian rumah KL....hurmmmmmm rumah KB belum lagi..huhuhuhuhu.........so apa lagi balik jap lagi nak masak la...

Dik Ya kelam kabut kat dapur ni..nak tolong katanya...tgk tu subang telinga tu ....dia dah pakai kat kaki plak....buat gelang kaki plak...hehhehhee

hah...anak2 dara kena tolong mummy kat dapur ye......

alahai sibuknya mak cik ni kat dapur....serius plak tu....

tetiba je ada gambar HB aku dalam entry ni.......ni dia baru je balik kerja.....anak aku la yg snap gambar ni..

hurmmmmm..mesti u rasa badan u gagah perkasa kan..huhuhuhuhu

ok....balik kepada topik asal ye.....dan inilah bahan2 yg hendak di masak hari ini....seperti biasa jugak...kalau aku masak..aku kena pastikan semuanya bersih dan dah siap tersusun......then barula aku bleh masak..aku tak bleh suasana hari biru kat dapur...nak masak tu..buat tu....lambat...aku lebih senang sediakan semua bahan2 dulu..barulah masak......itu adalah cara aku....dan anda juga mesti sama kan....

ni plak nak masak lomak.....dan udang goreng ala cina..

tumiskan bahan2 seperti cili padi...kunyit dan serai....ni nak masak LEMAK CILI API...sory geng gambar ada keterbalikan di situ nampaknya..hhhehhe

bila dah keluar bau ......masukkan ayam.......

last skali baru masukkan santan....asam keping dan sedikit garam......senang dan simple je kan.....anda perasan tak kaki ayam kat dalam MASAK LEMAK CILI API aku ni.......siap buat PEACE lagi.....hehhehhehhehhehehhe...ok MENU pertama dah siap....

MENU kedua adalah udang goreng ala cina....memang lagi senang aku buat....mula2 tu masukkan minyak....bila minyak dan panas..masukkan bawang putih dan sos tiram......pastu masukkan udang dan sedikit air dan mak ajinomoto....kacaula....jgn masak lama sangat..nanti hilang manis udang dan sotong plak....pastikan api besar ye..

last skali masukkan kacang kacau......dan siap.......hehhehee...cepat jugak....

dan MENU yg terakhir semalam adalah LALA MASAK ALA THAI......ni aku punya resepi lagi senang dan simple mimple je....mula2 tu...panaskan minyak dulu..pastu masukkan bawang putih, serai, sos tiram, sos tomato, cili kering....tumis kesemua bahan tersebut......dan masukkan lala dan tutup dulu lala tu dgn tudung apa2 pun..jgn tudung saji dahla....hehhee..biar semua lala tu terbuka dgn kemas......last skali masukkan tomato dan daum ketumbar...dan angkat....hehhehhe senangkan.....SELAMAT MENCUBA.......ni nak kena bukak entry bab MASAKAN nampaknya..hehhehe










Hurmmmmmm hari ni aku punya turn masuk dapur....aku suruh mak aku rilex je....dan aku yg nak masak semua MENU hari ni......heh heh heh......mak aku senyu je...dan dia pun ada skali kat dapur..tgk cara aku masak..dan apa yg aku letak dalam masakan aku..mesti mak aku nak tiru lepas ni..hahhahhahaa....


lebih kurang jam 4.30 petang..aku ajak adik aku temankan aku pegi NSK utk beli barang2 keperluan dapur dan segala lauk yg dah nak habis kat rumah ni....hujan time tu memang lebat yg teramat sangat...tapi takpe...coz naik kereta takdela basah kan...so takde alasan utk aku tak nak beli barang2 dapur kan..hehhhehe..mcm biasa jugak..maid aku yg sediakan senarai barang yg nak di beli..dan aku mcm biasa jugak..selalu beli yg takde dalam senarai tu dulu...pastu baru beli yg dah tercatat..hehhehhee....yelah bila pegi sendiri ni banyak idea nak kena buat dan nak la kena beli itu dan ini....dekat 1 jam jugak lah aku kat situ...aku memang suka beli lauk2 kay NSK ni coz harganya memang berpatutan dan agak murah sikit....dulu selalu beli lauk kat JJ je....pasal tak tahu yg NSK ni wujud...hhehe memang jauh bezanya......terlalu murah kat NSK ni kalau nak beli ikan...udang...ayam dan sotong....mcm2 ada kat situ...


balik je rumah....dah dekat jam 6.00 petang..so bermulalah adengan aku di dapur...hari ni org lain tolong je...aku tukang masak...harap masakan aku sedapppp...dan mendapat pujian dari mak aku..hehhehhee..


MENU aku hari ni adalah MASAK LEMAK CILI API, UDANG GORENG ALA CINA dan LALA MASAK THAI.....fuhhh meriah kan nama2 MENU aku semalam....hehhehe...so apa lagi ...
jomlah layan gambar masakan aku ni...mesti akan buat anda meleleh air liur tu..hehhehe..

4 Comments:

Shifu67 said...

sesekali dia masak.... habis sebutir rumah kena keroh wat kijo... psstt, bebudak tu kata... baik la kalu mummy tak masak

hahaha

DatinDiaries said...

Shifu: hehhee..biasa ler.....kena la tlg kalau mummy masuk dapur.....hehe.

ani_hasrul said...

wah....bestnyer nampak...kecur air liur...huhuhu.......

DatinDiaries said...

Ani: hehhehe..bilo la kito ni nok jupo weh.....