April 1, 2009

MASAK LAGI......

simple je...nilah bahan2 yg perlu di masukkan ke dalam sotong kuah hitam ni.......masakan tradisional nih........hhehhehee

rebus sotong ni dulu ...dan masukkan kesemua bahan2 tadila..termasuk gula dan garam la......

ayam di perap dgn sos tiram dan kicap cap kipas udang serta kunyit dan garam la......

inilah dia...ada 2 ketul ayam ala2 hitam manis gitu......tu la.....masak sambil buat blog..hehehhehe....dan inilah hasilnya.........

sambil masak2 tu...sempat jugaklah aku tulis kad jemputan ni.....nak bagi kat org2 kampung aku ni ha....belum panggil pun lagi ni....

isi borang dulu...nak ambik exam pada bulan June ni nanti......ntah lulus ke tak...hehhehhehee...harapnya luluslah ye..........











Hurmmmmmmmm......bangun pagi2 tak tahu nak masak apa......hehhhehee..kadang2 buntu jugak dok pikir...apala yg aku nak masak ni.......tapi rajin tu memang tetap rajin nak masakla....pikir punya pikir aku call la mak aku kat KB tu tanya mcm mana nak buat sotong yg kuah colour hitam tu......tu salah satu makanan kegemaran aku jugak tu......tapi kena pastikan sotong tu ada telur la baru best....fuhhhhh bestnya......


masak punya masak......sambil2 buat blog la plak tu....sampaikan ayam goreng aku tu hangus ckit...hehhhehee...tapi bila makan sedap la plak...kali ni aku buat ayam goreng dgn sotong kuah hitam je.....hehhehhee...so simple.......ayam goreng kali ni memang istimewa ckit.....hehhehhehhee...dah bosan kan asyik dok campur kunyit...garam je kerjanya..kalau nak goreng ayam.....tapi kali ni aku buat kelainan ckit kat ayam goreng aku tu.....risau jugak..tak tahu mcm mana rasanya nanti.....nak tak nak...aku buat ikut selera aku je......tapi masa dok goreng pun bau dah semerbak bila makan.....memang confirmlah sedap......hahahhahhahaaaa....angkat bakul nampak......

tang ayam goreng tu aku campur je apa yg ada kat dapur aku tu.....kat kunyit tu aku campur garam...cili...bawang putih.....dan aku perap dgn sos tiram..kicap manis cap kipas udang.....hehhehhhehehee..main hentam je...tapi tak sangka jugak sedap.........kalau tak percaya cuba u all buat sendiri dan rasa mcm mana.......mesti sedap........kali ni aku memang rajin memasakla.......biasanya HB aku yg suka masak....kali ni aku plak..hehhehhehhee.....

11 Comments:

irda said...

akak suke masak yek???leh ler blajar nanti yek.

Neway,akak mmg cantik ler.

Shifu67 said...

cam ni menu org diet rupanya.... tak lama lagi boleh masuk program the biggers loser leeee... hehehe

DatinDiaries said...

irda : ah a....memang suka masak..tak suka pun kena masak gak.....huhuhuhu....

irda pun cantik jugak ler..hehhhee



Shifu : Huh......dushhhhh

Anis said...

hi deaR:) we r calling order for LV Nfull Damier from RM2499 :) n more AUTH COACH on sale from RM199! :) tq sweetie ;)

lily lotus said...

campak ni campak tu dah siap...!

DatinDiaries said...

Anis : orite babe...



Lily : janji sedap dan boleh di makan..hehhehee

bOnda said...

datin, wahhh..klate gak eks? sebab sOtOng tu hanya resepi dari pantai timur je =p

salam kenal ye dari bOnda..sOtOng rebus tu my fev..senang d masak dan sedap gitu =p

nak link dengan u bleh? mintak izin dulu..kalau bleh, nanti kita link ye..

bOnda said...

Oh, kak wat befday parties eks sabtu ni..
kebetulan saya balik klantan malam ni..sangat teruja kalau dapat jOin sama sebab saya tak ramai kawan kat kelantan eventhO saya anak jati pasir mas..huhuhu..

DatinDiaries said...

bonda ; ish boleh la sesangat....jemputla dtg kerumah ye...bolehla kita kenal2 gitu......

pukul brapa nak bertolak ni nanti.....ah a memang org2 pantai timur je yg tahu betapa syokkkknya sotong kuah hitam tu..hehhehe....

jemput dtg ke rumah tau...bagi no phone nanti saya call ...bagitau kat mana

bOnda said...

saya dah sampai p.mas pg tadi =) kereta terbabas kat kuala krai but sib baik xde pape..esok memang plan nak ke KB sebab pakcik masuk HKB, spupu lak baru lps Operate kat HUSM..nO hp saya tu, nnt check emel ye.. :p

TQSM fOr the invitatiOn. I really appreciate it. muahhh..

DatinDiaries said...

bonda : jgn lupa ye malam esok....kedatangan amat saya hargai....jemput dtg ye