November 15, 2010

LAGI KISAH ANAK2 KU..


Wah anak dara mummy yg bongsu ni memang suka sangat bergaya, sampaikan nak pergi mengaji Al- Quran pun nak bergaya ye.Dan sekarang ni dia dah tak nak pakai tudung dia sendiri...dia nak pakai aku punya tudung la plak..setiap hari kalau pi mengaji katanya dia nak pakai tudung aku....Katanya Dik Ya suka la pakai Tudung Ariani ni..tak panas la mummy..huhuhu kuatlah alasan dio weh...ada2 jah alasan dio nok jangok.huhuhuhu..tapi utk anak2 apa salahnya..lagi happy aku kalau anak2 mintak nak pakai tudung..

Cantik gak Dik Ya pakai tudung nih..Tudung aku agak besar sikit dgn bentuk muka dia..tapi besar pun dia nak pakai dan katanya..mummy ambiklah kacing baju nih tak bawah dagu Dik Ya.huhuhuuhuhu dio pulok ajar aku nampaknya weh..

Kakak anak sulong mummy yg dah semakin besar.Sempat lagi dia org bergambar eksss...sedangkan waktu ni kalau tak silap aku dah tunggu dia org dalam kereta.ni mesti kerja bibik mereka lah...balik umah tgk ada gambar2 terbaru nampaknya..so dia org cerita ..aku tulislah kejadian seterusnya..

Buku Teks utk Darjah 3 Kakak dah dapat, cuma Kak Ngah jelah yg belum dapat.walaupun semuanya dah dibalut..tapi aku nak buang lah pembalut buku ni...aku nak balut elok2 buku sekolah anak2 nih...biar nampak cam baru dan tak lusuh...nak kena ubahsuailah nampaknya ni...barulah semangat sikit dia org nak belajar..ni kalau dapat buku teks yg koyak rabak seribu ni..nak bukak buku pun malas....kan.

Malam ni Kak Ngah punya turn tidur dgn aku...semalam Kakak...kira cam turut pangkatlah nih.hehhehhe...Dik Ya dan Kakak tak mengantok lagi nampaknya..dan aku dengar dia org dok bising2..aku ingatkan apa2.rupa2nya Kakak dok mengajar Dik Ya membaca.hurmmm gud kakak...kena la bagi tunjuk ajar kat adik2 dan jaga adik2 ye..bukan dok selalu nak gaduh je kerja ya.huhuhuuh.


Boleh dikatakan buku teks yg Kakak dapat pagi tadi..dia org dah belek2 dan baca separuh..takpelah..at least baca dulu ye..jgn bila dapat terus letak tepi dinding.Aku betul2 risau dgn masa depan anak2 aku..semoga Allah memberikan kejayaan kepada anak2ku...Insya'allah semoga anak2 mummy menjadi insan yg berguna dan berjaya satu hari nanti ye..dan belajarlah bersungguh-sungguh ye..ingat pelajaran itu penting utk masa depan kamu semua.

Kak Ngah seperti biasa..sebelum nak tidur pasti dia akan baca buku..kalau buku sekolah takde kat sebelahnya..dia cari apa je bahan bacaan..apa saje..tak kira apa pun..lepas tu barulah dia bleh tidur....ni tabiat.........satu lagi..kalau dok dalam toilet pasti nak ada bahan bacaan gak..tu kat umah la..kalau kat sekolah atau public toilet takde maknanya nak lama2 kan.huhuhu..


Semuanya tidur..cuma tinggal aku dan Dik Ya je..aku cam biasala mana bleh nak tidur awal2..manakala Dik Ya plak asyik dok susun buku teks Kakak je..lepas letak kat kanan..pi letak kat kiri plak..pastu belakang plak..pastu depan...hurmmmm apa yg dia buat tu aku tak tahulah..aku pun tak tanya dan tegur apa2 pun..aku juz perhatikan je...Last skali nila tgk jam dah nak pukul 12.00 tgh malam...aku terus paksa dia tidur..coz esok nak kena bangun pagi plak..nak pi sekolah..dah la nak bangun pagi2 punyalah susah..adeiiiii..




2 Comments:

bOnda said...

pandainye sis didik anak2 suka membaca & rajin
hOpefully bila my herOes da stat skOlah they all macam ni jugak
;)

DatinDiaries said...

Bonda: seronok bila tgk anak2 dah pandai membaca..dan kalau asyik nak kemna mesti nak bawak buku je..nanti anak bonda pun rajin membaca gak ye..dah bagi email kat kak u tak