December 9, 2010

MASAK TIME - MASAK LOMAK CILI API...


Dah lama rasanya aku tak buat entry masak memasak ni.bukan maksudnya aku dah lama tak masak tau.tapi agak2la.tak kanla setiap kali nak masak ..aku kena buat entry baru ye dak.hehheh.Semalam aku ke NSK bersama dengan suami.pi beli segala keperluan utk masak dan segala keperluan utk barang2 dapur yg dah sememangnya dah kering..hanya menunggu aku ada je..baru lah semuanya penuh.hurmmmm.nak buat mcm mana kan..lelaki ni ala kadar je..yg bersungguh dalam segala hal sudah pasti pompuan jugak yg kena..tapi tak kisah kalau pompuan yg kena YANG PENTING lelaki kena hulur2kanlah.ahaks....

Hari ni aku rasa nak makan Masak Lemak Cili Api la plak..hurmmm dah lama rasanya tak buat nih..ni masakan pior Negeri Sembilan nih..dulu aku ada kawan dari Negeri Sembilan, mak dia lah yg ajar aku resepi ini..tapi yg mak dia buat lagi sedaplah...memang lagi pior..Tapi yg peliknya..kalau nak ikut yg betul2 pior ni Masak Lemak ni kering..bukannya berkuah banyak sangat...

Sediakan ayam secukupnya..hurmmmmmm kaki ayam..bestnya..hehhehe tapi HB aku tak makan kaki ayam..lain plak dgn aku...aku memang suka sangat makan kaki ayam nih.....hurmmm yummy..

tumiskan dulu kunyit..cili....dan serai dan biarkan ia kering sedikit..

pastu baru masukkan ayam....gaul dan tunggu sebati yg kita tumis tu tadi..dan biar keringlah..

masukkan santan plak...santan tu plak janganlah pekat sangat..campurlah sikit dengan air ye..

Last skali masukkan rebung...fuh best..bagi yg sakit segala jenis urat ni memang tak digalakkanlah makan rebung ye...walaupun aku ni sakit urat gak..tapi disebabkan aku nak jugak makan..aku masukkan sedikit..nanti malam rasalah sendiri urat2 ni berdenyut.huhuhuhu..tapi best tau kalau masukkan rebung nih...bau masakan pun dah lain tau.


tunggu sehingga mendidih dan masak......pastu angkat dan makanlah..hurmmmmm baunya memang best sangat..tak sabar nak makan nih.....

Selamat Mencuba ye rakan2..

0 Comments: