September 8, 2010

MASAK TIME...

Maaf buat rakan2 blogger yg menunggu entry KERABU KAKI AYAM ni keluar ye.hehhehhe..tak habis2 u all dok msg dok tanya bila entry nih nak keluar.hehhehehe..Kerabu Kaki Ayam nih dah lama aku buat..tapi takdelah lama sangat pun..2 hari lepas je..hehhehe..cuma takdak masa nak coret mencoret je..tapi malam ni aku luangkan masa kejap utk keluarkan entry ni buat rakan2 semua ye.hurmmmmmm

Pada hari tu aku ke Pasar Besar Cik Siti Khadijah...dah lama aku tak masuk Pasar Besar nih..asyik Pasar kat umah aku je aku menyinggah..tapi kalau nak beli Kaki Ayam yg dah siap diproses aku diinfokan mai beli kat Pasar je.So aku terjumpalah org2 lama iaitu Masyarakat Thai kat Tumpat nih...terkejut dia org tengok aku..katanya dah lama dia org tak jumpa dan tengok aku..maka panjang lebarlah cerita yg dia org bagitau aku itu dan ini..adeiiiiiii.....tak sangka lama tak jumpa macam2 cerita yg dia org bagitau aku pasal Tumpat dan org2 disekitarnya .hurmmmm apa2 pun aku tetap akan mempertahankan apa yg sepatutnya..aku akan tetap menjaga maruahnya dan tetap akan menegakkan kebenaran dan membelanya walau 'begini adanya aku' huhuhuhu...biasalah mulut org dan rakyat ni kan..ada yg itu dan yg ini...cuma mana yg tak betul..aku perbetulkan...usihhhhhhh lari topik nampak..


So aku cari punya carik..jumpalah Kaki Ayam yg aku nak sangatkan tu.bukan main happy la aku ni..dapat jugaklah balik nanti aku buat Kerabu Kaki Ayam..anak2 aku pasti suka..dia org memang suka sangat makan Kerabu Kaki Ayam nih.

meh tengok apa2 yg menarik pasal Kerabu Kaki Ayam ni ye tuan2 dan puan2...


utk hilangkan bau tu..aku rendam dulu dgn air panas lebih kurang 1/2 jam....pastu bersihkan ia sebersih-bersihnya....lepas dibersih sepuas hati aku panaskan plak kaki ayam ni..ala cam rebus la...kasi kotoran dan bau hilang jugak..tak puas hati cuci dan rendam dgn air panas...aku rebus plak..kena pastikan betul2 bersih ye sebelum anak2 kita nak makan.

sementara menunggu kaki ayam tu direbus..aku kena siapkan bahan2nya terlebih dahulu..dan seperti selalu dari dahulu sampailah sekarang..kalau aku masak..mcm nilah cara aku..aku sediakan bahan2 dan susun kemas2 gitu....barulah semangat nak masak tu mai..bila tengok semuanya bersih kan..setahu aku la..aku bila masak dapur memang tak pernah kotor dan berselerak...kalau kotor dan berselerak itu bukanlah aku namanya okeyy.

Bahan2 yg diperlukan dalam membuat Kerabu Kaki Ayam ni ialah :-

1) serai
2) Daun Ketumbar
3) tomato
4) bawang merah
5) cili padi
6) Asam Limau nipis deh..


simple jekan..tapi bahan2 itulah yg boleh membangkit nafsu makanku.hehhee..kesemua bahan diatas akan dicampurkan skali ..pastu masukkan sedikit garam dan pak ajino sikit je tau..tu je..lain org lain bahannya..tapi ini adalah bahan2 yg aku guna..sungguh simple skali...bukan simple 2 kali ye Puan2 dan Tuan2..

Hah bab asam limau ni plak..kena tengok la banyak mano Kaki Ayam hak nak buat Kerabu tu.hurmmmm yummy......bestnya....esok nak buat plak lah utk berbuka puasa..hurmmm bestnya.


Kesemua bahan tadi dicampur adukkan skali..pastu kacau bilaulah mereka....then ..inilah hasilnya...selepas mengkacau bilaukan mereka..hasilnya pasti puashatikan..makan sorang2 tak nak makan kongsi2...bleh mcm tu....


tapi tak baik..Allah melarang kita sebagai umatnya makan sorang2 bila kita buat makan ni..kena ajak org lain jugak makan skali dgn kita..barulah murah rezeki tu.....hurmmmm bestnya..tak sabar nak bukak puasa nih.....dan yg pasti menu utama utk esok hari adalah KERABU KAKI AYAM pasti kena ada.hurmmmm yummy...

0 Comments: