May 11, 2010

MEH BLAJAR BUAT PULUT....

Kat bawah ni plak cara2 nak belajar buat Pulut Berinti Serunding..tak kisah la serunding apa yg anda nak letak.hurmmmm dan inilah 1st time aku buat pulut..nampak cam senang je..tapi bila mula2 aku buat tu memang susah gakla...pada permulaannya memang aku dihentam kuat oleh HB aku sendiri..tapi aku ni memang jenis susah nak putus asa orgnya..aku cuba dan terus mencuba...walaupun tak secantik yg mak mertua aku buat..tapi aku tak kisah..aku buat jugak sampai aku pandai..last skali aku sorang2 je yg buat..manakala mak mertua aku plak 'jong' bakar pulut...


Fuh bau aroma pulut tu pun memang membuka selera weh..tapi sabar jelah..coz kerja aku belum siap lagi.dan juga dibawah ini aku kongsikan serba sedikit cara2 nak buat pulut..di mana di antara bahan2nya ialah Pulut...Serunding....Daun Pisang ....lidi ( daun kelapa )..


Jom layan setiap gambar dibawah ni ye....


Pulut yg semestinya BAHAN utama yg perlu ada..ni pun dah separuh ada...aku sampai je terus sambung buat..mula2 tu belajar la dulu..pastu lama2 dah mahir la..meh ikuti cara2 nak buat pulut bakar berinti nih....layan.....


Dalam mangkuk putih ni plak ialah serunding ikan a.k.a sambal ikea.....daging dan ikan memang kedua2nya sedap..cuma kalau nak sedap lagi sudah tentu lah sambal daging.terpulang atas diri masing2 la nak letak sambal apa..cuma jgn sambal lado dohla...pedas plak keh..

Yang ni serunding daging..tak kisahlah kita nak letak inti apa kat dalam pulut ni..tapi biasanya org letak serunding je.

Jangan ambik banyak sangat pulut..nanti susah nak gulong pulok keh.

Letakkan pulut sikit kat atas daun pisang nih..pastu penyet2kan pulut tu..pastu baru letak serunding......bila semuanya dah ada...so apa lagi...gulong lah pulok..

Gulong betul2 deh...jgn sampai pulut dan serunding tu terkeluar......kena cermat sikit..jgn main gulong suka hati plak...

heh heh heh..aku dah pandai buat....cepat plak tu aku bleh siapkan semuanya..walaupun pinggangku sakit..tapi mana bleh mengadu depan mak mertua...keh keh keh....jaga tatasusila tuh...tapi memang sakit sungguh pinggang weh....

Tapi apa yg penting...aku berjaya jugak akhirnya ..walaupun pada mulanya aku di kondem hebar oleh HB aku sendiri..huhuhuhu...ha ni yg last punya langkah...bila dah siap..kena 'kacip patimah' la...coz takde nak terbukak masa kita nak bakar nanti...tapi kalau nak ikut tradisional lagi..kena klip dgn lidi je..tapi aku tak reti..asyik patah je lidi tu...

cara nak masaknya memang senang sangat2.....letakkan sedikit je minyak....nak bagi nampak cam basah2 sikit dan takdelah nak melekat....bakarlah kat tempat mana2 yg patut.....bila dah nampak daun pisang tu cam dah hitam2 sikit..bleh angkat la.....bila dah sejuk..makanla..huhuhu....mau tanya lagi ka.

Wah..masih panas2 lagi nih....fuh...sedap weh..rugi kalau siapa2 yg tak cuba makan pulut yg aku buat.kalau makan gerenti tak tidur malam..coz asyik dok teringat pulut je nih..bukan teringat kat aku ye.huhuhuhu..tapi serius la...kalau kita buat sendiri memang puashati sangat2..

dah siap dibakar..hurmmmmm tunggu nak makan je nih....bau nya pun memang 1 umah bleh bau..sedap weh.....sambil tulis Diaries sambil meleleh air liur nih ingat ko pulut..hehhee.

Tadaaa pulut bakar yg aku buat dah pun siap...hurmmmmm aromanya memang mengugat iman ku...so apa lagi memang banyak gakla aku makan.dan akhirnya..aku berjaya dan pandai buat pulut..kalau sape2 yg nak tempah pulut dgn aku..blehla..tinggalkan email anda ye.heh heh heh..

Lepas je aku belajar buat pulut tadi tu...bila dah siap..bakar dan makan...aku dan HB serta mek ( mertua ) dan adik bradik HB aku....aku ke Tok Bali plak..nak pi beli ikan.tiba2 je teringin nak makan ikan segar Tok Bali.tapi bila sampai je aku tgk ikan bukannya segar sangat pun..aku rasa ikan yg paling segra aku pernah jumpa kat Kelantan ni ialah Ikan dari Sabak.setiap petang ikan turun dan ramailah peraih ikan yg membelinya..dan dijual di Chabang 3 Pengkalan Chepa...aku memang selalu beli ikan kat Pasar Chabang 3...segar bugar ikan tu weh..


Kat sini bukan setakat beli ikan je..aku teringin nak makan lala..tapi lala takde jual la plak..bukan musimnya kot..yg banyak dijual hanya ketam je.teringat kat anak2 di rumah yg sememangnya suka sangat makan ketam.dan singgah beli ketam 1 kilo pun cukuplah...


Anak2 aku memang suka sangat2 makan ketam ni.aku rasa bukan anak2 je..tapi aku pun suka gakla...kalau nak beli ketam ni..aku suka pi beli kat Tok Bali..Jalan nak menuju ke Terengganu ..aku pasti akan singgah beli kat 'Lubuk Maut' katanya org tempatan kat situ.aku pun tak tahu kenapa SERAM betul nama tempat tu.biasanya kat tepi jalan ni dia org jual Lala dan jugak Ketam nipoh ( hitam ) nih.sebelum nak sampai Pantai Dalam Rhu kalau tak silap aku.


Tang nama Lubuk Maut tu ..aku pernah dengar la org kat kawasan tempatan dan luar cakap kat kawasan ni gerenti akan ada yg meninggal..mati lemas maksudnya.lagipun kat situ kalau petang2 memang ramailah yg bawak anak2 mandi manda kat kawasan tu..dalam dok tgh berseronok mandi manda tu..berhati-hatilah..walaupun tahu berenang sekalipun....Malang tak berbau..

0 Comments: