December 14, 2009

MASAK TIME..

Tumiskan bawang besar sehingga keluar bau..

Ayam di perap dgn kicap pekat ..kicap manis cap kipas udang..lada hitam dan tepung gandum..

Bila dah tumiskan bawang besar tu hingga keluar bau..masukkan sos tomato..

pastu masukkan ayam yg di perap tu tadi..kacau bilaukan di dalam periuk tu..

okey dah siap..simple dan senangkan..sebelum tu masukkan sedikit air dan sedikit garam juga.....lepas tu angkat dan makan..

sambil menunggu mummy masak..anak2 mcm biasala layan games dan tgk segala gambar yg ada kat computer tu..so kepada anda semua..jgn simpan gambar yg pelik2 dan aneh maneh kat computer ye..anak2 zaman sekarang dah pandai ..so hati2..

hurmmm anak2 memang suka bergambar...asal suruh je posing..dia org akan terus buat..coz dia org cakap..lepas ambik gambar nak tgk gambar dalam blog mummy..

HB melayan karenah anak2 terlebih dahulu sebelum makanan di hidangkan jap lagi...Love U All









Aku sekarang ni memang suka masak...tu pun kalau rajin la..hehe..HB aku plak suka makan bila aku masak..dia tak kisah apa yg aku masak...janji aku yg masak..mesti dia makan banyak..hurmmm.mesti sedap kan..cuma kalau bab2 tgh malam tu memang la aku nak masak walau maggie skalipun..kih kih..tapi kalau bab2 maggie ni HB aku buat memang best.anak2 pun tak sabar nak makan apa yg aku masak.malam ni aku hanya masak 1 menu jelah..coz yg lain2 tu mak aku dah masak.Menu aku malam ni adalah lauk 'Ros' cam bunga ros la plak..tapi dah itu namanya..aku belajar dgn mak kawan aku masa dulu2..mak kawan aku tu anak kepada Almarhum Sultan Ibrahim.Beliau la yg ajar aku lauk turun temurun tu.lauknya memang simple je..tapi sedap.


kalau HB dan anak2 aku tak suka pun..dia org kena makan jugak..hehhe.tapi kalau aku memang sedapla.cuma tak 'pior' cam beliau buat la.dan menu ni jugak akan aku turunkan kepada anak2 aku ni nanti..aku bukan kerabat tapi kerabit je..hahhahaha..


jom layan masakan aku malam ni tadi.

0 Comments: